24 Eylül 2017 Pazar

Amasra: Gezilecek Yerler

    Gidelim GörelimAmasraAmasra Gezilecek Yerler

Amasra Gezilecek Yerler
Amasra


Amasra Gezilecek Yerler



3000 yıldan daha öncesine dayanan tarihi boyunca, gerek gemilerin sığınabileceği doğal limanı, gerekse de bölgedeki zengin orman ürünlerinin etkisiyle önemli bir ticaret merkezi olan Amasra; dönem dönem Gaskalar, Hititler, Fenikeliler, İonlar, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Pontus Krallığı, Romalılar, Bizanslılar, Cenovalılar ve Osmanlılara ev sahipliği yapmıştır.

Amasra'da hüküm süren medeniyetlere ait birçok tarihi eser günümüze kadar ulaşmıştır. Amasra KalesiFatih Camisi, Bedesten, Kuşkayası Yol Anıtı, Küçük Kilise, Kemere Köprüsü, Direkli Kaya, Kemerdere Köprüsü, Hisarpeçe Su Galerisi ve Osmanlı Hamamı bu eserler arasında ilk akla gelenlerdir ki Amasra Gezilecek Yerler listemizin büyük bölümünü de bu eserler oluşturacaktır.

Günümüze sadece kalıntıları ulaşanların arasında ise; Kyros Kilisesi, Yeraltı Çarşısı, Antik Yol, Antik Tiyatro, Akrapol, Nekrepol, İnziva Mağarası ve Su Yolu sayılabilir.

Öte yandan Amasra ve çevresinde ortaya çıkan taşınabilir arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği Amasra Müzesi de Amasra Gezilecek Yerler listemize ekleyeceğimiz önemli yerlerden biridir.


Amasra Kalesi:



Amasra Kalesi
Amasra Kalesi

IX. yüzyılda Karadeniz'den gelen bir hücumun hemen arkasından, deniz ticaret yolunu korumak amacıyla Bizanslılar tarafından yapılan Amasra Kalesi, limana hakim bir yerde, İlkçağ binalarından sökülen taşlarla yapılmıştır. 

Zaman içinde, gerek gördüğü tahribatlar sebebiyle, gerekse de kaleye hakim olan medeniyetlerin kalede kendilerine ait izler bırakma gayesiyle çeşitli değişiklikler ve onarımlar geçirmiştir. Kalenin belirli yerlerine yerleştirilen Cenova armaları, eros, medusa, kartal, öküzbaşı gibi figürlerin yer aldığı taşlar çoğunlukla Cenevizliler dönemine aittir.

Amasra Kalesi tek bir kale olmayıp, Zindan Kalesi ve Sormagir Kalesi'nin birleşimine verilen addır. Bu iki kaleden Boztepe'deki Sormagir Kalesi bir ada üzerindeyken Kemere Köprüsü ile Amasra'ya bağlanmış ve Amasra Kalesi'nin bir parçası olmuştur.

Amasra Kalesi'nin kuzeydoğu-güneydoğu arasındaki doğu surlarının uzunluğu 65 m, üzerinde 8 adet burç bulunan güney surlarının uzunluğu 300 m ve Kemere Köprüsü'nden itibaren de büyük bölümü yıkılan kuzey surlarının uzunluğu 200 m civarındadır. Sormagir Kalesi'nin kuzey ve kuzeybatısı denize çok dik bir yar halinde indiğinden buraya sur yapılmamıştır. Doğu, kuzeydoğu ve batısını çevreleyen surlardan çoğu yıkılmış, kapıya bitişik batı surlarının 50 metrelik bir kısmı ayaktadır.

Amasra Kalesi'nin kuzeydoğu tarafında Büyükliman Kapısı, batısında Küçükliman (Antik) Kapısı, güneyinde ise Zindan Kapısı bulunmaktadır. Kemere Köprüsü'ne bitişik Karanlık yer denilen tonozlu ana kapıdan girildikten sonra Antikliman ve Hacıdenizi yönlerinde iki tali kapıdan Sormagir Kalesi'ne geçilir.


Amasra Müzesi:


Amasra Muzesi
Amasra Müzesi

Amasra ve çevresinde ortaya çıkan Helenistik, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerine ait taşınabilir arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği bir müzedir. Dört teşhir salonundan oluşan Amasra Müzesi1884 yılında Denizcilik Okulu olarak yapımına başlanan ancak bitirilemeyen tarihi binada 1982 yılından beri hizmet vermektedir.

Amastris Amforaları:

Amasra Muzesi - Amforalar
Amasra Müzesi - Amforalar

Amfora; geniş gövdeli, dar boyunlu, çoğunlukla sivri dipli, iki kulplu, bu genel çizgiler dışında pek çok biçimsel çeşidi bulunan, şarap, zeytinyağı gibi sıvıları koymak ya da tahılı korumak, taşımak için kullanılmış olan antik testilere verilen genel addır.

Amasra, Amastris döneminde (M.Ö.308–285), mühürlü amfora üreten merkezlerden biri haline gelmiştir. Dar ve biraz geniş olmak üzere iki yaygın tipi vardır. Geniş olanlar bazı özellikleriyle Sinop amforalarına, dar olanlar ise Herakleia amforalarına benzerler.

Geniş olanların kulpları dışa taşkın, ağız kenarı kademeli, omuzları yüksek, karınları geniş, gövdeleri ovoidal ve dipleri sivridir. Hem geniş hem de dar olanların ortak özelliği mühürlerin boyun kısmına vurulmuş olmasıdır ki bu özellik Amastris amforalarının en önemli iki özelliğinden biridir. Diğeri ise ağız kenarlarındaki çizgi varlığıdır.


Kuşkayası Yol Anıtı:


Amasra Kuskayasi Yol Aniti
Kuşkayası Yol Anıtı

Anadolu'da yapılan tek yol anıtıdır. Bartın-Amasra kara yolu üzerinde Amasra'ya 4 km uzaklıktaki anıt, Roma İmparatorluğu zamanında Bitinya - Pontus Valisi Gaius Julius Aguilla tarafından M.S. 41-54 yıllarında yaptırılmıştır.

Roma yol ağının bir parçası olan ve İmparatorun anısına yaptırılan Kuşkayası Yol Anıtı; yufka kabartma tekniğiyle kayalara oyulmuş Kral heykeli ve Roma Hakimiyet Kartalı ile birbirini tamamlayan iki kitabe, oturma sedirleri ve kaya nişlerinden oluşmaktadırKral Heykeli ve Roma Hakimiyet Kartalı'nın başları tahrip olmuş durumdadır.

Birisi kral figürünü çevreleyen Niş'in üstünde, diğeri kabartmalardan uzakta ve batıda bulunan birbirini tamamlayan kitabelerde; "Devletler arası barışın ve dostluğun anısına, İmparator Germanious'un yüceliği için G.J. Aguilla dağı yardı ve bu dinlenme yerini kendi özel ödeneği ile yaptırdı" ifadeleri bulunmaktadır.

Eni 5 metreyi bulan Roma kara yolunun son izlerine Kuşkayası Yol Anıtı önünde rastlanmaktadır. Anıtın önündeki kalıntıların, bir Anıtsal Çeşme'ye (Nymphaion) ait olduğu sanılmaktadır.


Fatih Camisi:


Amasra Fatih Camisi
Fatih Camisi

9. yüzyılda Bizanslılar tarafından Amasra Kalesi içinde inşa edilmiş eski bir kilisesidir. 14. yüzyılın ortalarında İtalyan Cenova tüccarları kaleyi Bizanslılar'ın elinden alınca burayı Latin kilisesine çevirmişlerdir. Fatih Sultan Mehmet Amasra'yı 1460 yılında fethedince kiliseyi camiye çevirmiştir.

Dönemin tüm yapı özelliklerini taşıyan yapının Narthex (İlk Cemaat) bölümü ile Ambon (Apsis) çıkıntısı sonradan mekana katılmıştır. 19x11 m boyutlarındaki Fatih Camisi'nin, 1887 yılında yer yer yıkılma tehlikesi gösteren beşik tonoz çatısı kaldırılmış, yerine ahşap tavan ve çatı yapılarak büyük bir onarımdan geçirilmiştir.

Bütün Türk dönemi boyunca Amasra'nın tek büyük camisi olarak kalan Fatih Camisi'nde, Türkiye'de birkaç camide daha uygulanan Cuma ve Bayram hutbelerinin kılıç çekilerek okunması geleneği günümüzde yaşatılmaktadır. Fatih Sultan Mehmet, Amasra'nın fethinin bir simgesi olarak kiliseden camiye dönüştürülen Fatih Camisi'ne kılıç bırakır. O tarihten bu güne kadar Cuma namazları ve Bayram namazlarında imam hutbeye çıktığında Fatih Sultan Mehmet'in bıraktığı kılıcı eline alarak hutbeyi bu şekilde okumaya devam etmektedir.


Bedesten:


Amasra Bedesten
Bedesten

Osmanlı dönemi Türk şehirlerinde ticaret bölgesinin çarşı içindeki merkezine ve kumaş, mücevher gibi değerli eşyaların saklandığı, alınıp satıldığı bina veya çarşılara Bedesten adı verilmektedir.

Roma Eyalet Meclis Sarayı (Bouleuterion) olarak yapıldığı sanılan Amasra'nın Bedesten'i, sahilin yaklaşık 1.5 km güneyindedir. M.S. 2.yüzyılın başlarında, Bazilika planlı inşa edilen yapı, 5 adet Nef'i (koridoru) ve 18x45 metrelik boyutlarıyla büyük bir yapıdır. Spor Salonu veya Roma Hamamı olabileceği de düşünülen yapı, sonradan ticari amaçlarla kullanıldığından Bedesten adını almıştır.


Küçük Kilise - Aya Nikolas Kilisesi (Kültür ve Sanat Evi):


Amasra Kucuk Kilise - Kultur ve Sanat Evi
Küçük Kilise (Kültür ve Sanat Evi)

İçkale içinde, eski bir Chapel (küçük kilise)'dir. Aya Nikolas Kilisesi olarak da bilinen yapı, 1319 yılında Bartın'daki Rum Cemaati tarafından yaptırılmıştır. Çok itinalı bir tuğla-taş örgü sistemi ile yapılan yapılan kilise 11x7 metre boyutlarındadır. Ambon Tonozu'nda Hz.İsa'nın Göğe Yükselişi betimlenmiştir. Bunun yanında Narthex (İlk Cemaat) ve Ambon (Apsis)'in diğer bölümleri renkli ve dinsel konulu duvar resimleri (Fresko) ile süslüdür. Ancak freskolar zamanla tahribata uğramıştır.

1936 yılından itibaren bir süre Elektrik Santrali olarak kullanılan bu tarihi yapı, 1994 yılında restore edilerek Kültür ve Sanat Evi olarak hizmete açılmıştır.


Kemere Köprüsü:


Amasra Kemere Koprusu - Direkli Kaya
Kemere Köprüsü - Direkli Kaya

Boztepe Adası'ndaki Sormagir Kalesini anakaradaki Zindan Kalesine bağlayan tek gözlü bir kemer köprüdür. Köprünün ne zaman yaptırıldığına dair iki farklı bilgi mevcuttur: Bazı kaynaklarda Roma İmparatoru Claudius tarafından 1.yüzyılda, bazılarında ise Bizans döneminde 9.yüzyılda yaptırıldığı sanılmaktadır.

Denizin üzerinde inşa edilen ve iki farklı koya bakan köprünün Sormagir Kalesi'ne girişinde iki kapılı küçük bir tünel bulunmaktadır. Giriş kapısında çeşitli yazıtlı sütunların görülebildiği Kemere Köprüsü'nün üzerinde bir de çeşme bulunmaktadır.

Kenarlarındaki toprak kayması nedeni ile 1990'lı yıllarda restore edilen Kemere Köprüsü, zamanla dalgaların yol açtığı tahribat nedeniyle altındaki taşların kaymasıyla yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bir kez daha restorasyon sürecine giren köprüdeki çalışmalar Ekim 2014'te tamamlanmıştır.


Direkli Kaya:


Amasra Direkli Kaya
Direkli Kaya

Küçük Liman'ın kuzeydoğu yönünde yer alan yapı Romalılar döneminde yapılmıştır. Sütun şeklindeki ve 7 metre yüksekliğindeki Direkli Kaya'nın denizi aydınlatmak ve gözetlemek amacıyla yapıldığı sanılmaktadır. Halk arasında Amastris'in denize girdiği yer olduğu şeklinde bir söylenti vardır.


Kemerdere Köprüsü:


Amasra Kemerdere Koprusu
Kemerdere Köprüsü

Roma İmparatoru Claudius döneminde (M.S. 41–54) yapılan tek gözlü bir Roma Köprüsü olup, Amasra'ya 3 km. uzaklıktaki Cevizlik Vadisi'ndedir. Amasra'yı Bartın'a bağlayan ve 8. km.de Kuşkayası Anıtı'nın önünden geçen Roma yol ağının bir parçasıdır. Köprü ayağındaki çok silik bir kabartma kompozisyonunda, mızrakla savaşan yedi asker figürüyle Roma-Pontus Savaşları anlatılır.

Bakımsızlık, definecilerin talan etmesi ve Bartın-Amasra yol yapım çalışmaları sırasında dökülen hafriyatın zarar vermesi gibi sebeplerle tahribat gören Kemerdere Köprüsü restorasyon sürecine girmiştir. 09.05.2017 tarihinde ihale ilanı verilen restorasyon çalışmalarının 1 yıl sürmesi öngörülmektedir.



Hisarpeçe Su Galerisi:


Amasra Hisarpece Su Galerisi
Hisarpeçe Su Galerisi
 
Amasra yeraltı galerilerinden birisi olan Hisarpeçe Su Galerisi; Zindan Mahallesinin Kaleiçi mevkiinden başlayarak liman yönünde yerleşim yerlerinin altında devam etmektedir. Kale içindeki ana girişten itibaren yaklaşık 30 metre uzunluğundaki bölümüne girilebilmektedir.

Galeri, 1.55 m genişliğinde ve 1.80 m yüksekliğindedir. Yan duvarları ve merdivenleri moloz taş örgü, tavanı ise kemerli taş-tuğla örgü sistemiyle yapılmıştır.

Bazı tarihçiler, Roma dönemine ait olan galerilerin, Kapadokya'daki sığınaklardan esinlenilerek yapıldığını söylemektedir.


Gürcüoluk Mağarası:


Amasra Gurcuoluk Magarasi
Gürcüoluk Mağarası

Çeşitli renk ve şekillerde damlataşlardan oluşmuş mağara, Amasra'ya 13, Çakraz'a 6 km mesafededir. Ortada bir salon ve salonun etrafında birbirine geçişi olan 36 odadan oluşan Gürcüoluk Mağarası'nın uzunluğu 160 metre civarındadır.

Mağara içersindeki sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, perde damlataşları ve ayrıca mağara çiçekleri, mağara gülleri orta boy dikitlerin üzerinde oluşmuşlardır.

2007 yılında Bartın İl Özel İdaresi tarafından yapılandırılan Gürcüoluk Mağarasının işletmeciliğini özel bir şirket yapmaktadır.


Osmanlı Hamamı:


Amasra Osmanli Hamami
Osmanlı Hamamı

17. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Soğukluk, ılıklık, üç kurnalı yıkanma yeri ve su hazneleri ile külhan (hamamı alttan ısıtan ocak) bulunmaktadır. Yıkanma yeri bir orta kubbe iki yarım kubbe ile örtülüdür. Soğukluk kısmı yıkılmıştır. Dört köşesinde görülen Biye'ler Anadolu Beylikleri döneminin tipik mimari özelliklerini taşımaktadır.


Amasra Hava Durumu:


AMASRA AMASRA




İlginizi çekebilecek diğer yazılar:


Amasra: Çeşm-i Cihan
Abant Gölü: 4 Mevsim Sükûnet

16 Mayıs 2017 Salı

Amasra: Çeşm-i Cihan - Dünyanın Gözü

    Gidelim GörelimAmasra


Amasra - Çeşmi Cihan
Amasra


Amasra



Amasra.. Çeşm-i Cihan; dünyanın gözü, göz bebeği.. 3000 yılı aşkın tarihe sahip, Türkiye'nin ilk turizm kasabası. Bir yarımada, iki ada, iki körfez ve yedi tepeden oluşan; Batı Karadeniz'de, Bartın iline bağlı, doğal güzelliğiyle herkesi büyüleyen şirin ilçe..

Amasra
Amasra

120 km² büyüklüğündeki Amasra19 Haziran 1987'de ilçe olmuş ve Zonguldak iline bağlanmıştır. 28.08.1991 tarihinde Bartın il olunca Bartın'a bağlanan Amasra'nın 2017 nüfusu (01.02.2018 tarihinde TÜİK'in açıkladığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre) 14.867' dir.


Amasra Gezilecek Yerler:


Amasra; 30 asırdan daha öncesine dayanan tarihi boyunca, gerek gemilerin sığınabileceği doğal limanı, gerekse de bölgedeki zengin orman ürünlerinin etkisiyle önemli bir ticaret merkezi olmuş; dönem dönem Gaskalar, Hititler, Fenikeliler, İonlar, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Pontus Krallığı, Romalılar, Bizanslılar, Cenovalılar ve Osmanlılara ev sahipliği yapmıştır.

Amasra Kalesi
Amasra Kalesi
Amasra Fatih Camisi
Fatih Camisi

Amasra Bedesten
Bedesten
Amasra Kuskayasi Yol Aniti
Kuşkayası Yol Anıtı

Amasra'da hüküm süren medeniyetlere ait birçok tarihi eser günümüze kadar ulaşmıştır. Amasra'da gezilecek yerler arasında sayabileceğimiz bu eserler; Amasra Kalesi, Fatih Camisi, Bedesten, Kuşkayası Yol Anıtı, Küçük Kilise, Kemere Köprüsü, Direkli Kaya, Kemerdere Köprüsü, Hisarpeçe Su Galerisi ve Osmanlı Hamamı'dır.

Günümüze sadece kalıntıları ulaşanların arasında ise; Kyros Kilisesi, Yeraltı Çarşısı, Antik Yol, Antik Tiyatro, Akrapol, Nekrepol, İnziva Mağarası ve Su Yolu sayılabilir.

Amasra Küçük Kilise - Kültür ve Sanat Evi
Küçük Kilise
(Kültür ve Sanat Evi)
Amasra Kemere Köprüsü - Direkli Kaya
Kemere Köprüsü
Direkli Kaya


Amasra Kemerdere Koprusu
Kemerdere Köprüsü
Amasra Hisarpeçe Su Galerisi
Hisarpeçe Su Galerisi

Amasra'da gezilecek bir diğer yer Gürcüoluk Mağarası'dır. Çeşitli renk ve şekillerde damlataşlardan oluşmuş mağara, Amasra'ya 13, Çakraz'a 6 km mesafededir. Ortada bir salon ve salonun etrafında birbirine geçişi olan 36 odadan oluşan Gürcüoluk Mağarası'nın uzunluğu 160 metre civarındadır.

Amasra Gürcüoluk Mağarası
Gürcüoluk Mağarası
Amasra Osmanlı Hamamı
Osmanlı Hamamı

Amasra MüzesiAmasra ve çevresinde ortaya çıkan Helenistik, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerine ait taşınabilir arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği bir müzedir. Dört teşhir salonundan oluşan Amasra Müzesi, 1884 yılında Denizcilik Okulu olarak yapımına başlanan ancak bitirilemeyen tarihi binada hizmet vermektedir. Amasra'da gezilecek yerler listenizde muhakkak bulunsun.

Amasra Müzesi
Amasra Müzesi
Amasra Müzesi - Amforalar
Amasra Müzesi - Amforalar

Amasra, tarihi mirası ve doğal güzelliklerinin yanı sıra doğa harikası plajlarıyla da oldukça rağbet görmektedir. Amasra Büyük Liman Plajı, Bozköy Plajı, Çakraz Plajı ve Bartın'a daha yakın konumdaki İnkumu Plajı en popüler plajlardır.

Amasra Büyük Liman Plajı
Büyük Liman Plajı
Amasra Bozköyaltı Plajı
Bozköy Plajı

Amasra ve civarına denize girmek için gidecekseniz; kalabalık dönemlerde yoğunluğun yol açacağı çevre kirliliğini, tesislerde yaşanabilecek yer bulamama riskini, olası fiyat artışı ve hizmet kalitesinin düşebileceğini göz ardı etmeyin. Aynı zamanda hava ve rüzgar durumunu muhakkak kontrol edin. Kuzeyli rüzgarlara hele de biraz kuvvetlisine denk gelirseniz, Karadeniz'in hırçınlaşarak dalgalı bir hal aldığına şahit olursunuz ki bu da deniz keyfinizi kaçırabilir.

Amasra Çakraz Plajı
Çakraz Plajı
Bartın İnkumu Plajı
İnkumu Plajı

Eğer denize girmek için gitmemişseniz, herhangi bir mevsimde, hırçın Karadeniz'in azgın dalgalarını dinlerken yudumlayacağınız sıcak bir çay, sayfalarında kaybolacağınız bir roman eşliğinde Amasra, sizi fazlasıyla mutlu edebilir.

Amasra'ya ister doğal güzelliklerini ve tarihi dokusunu görmek için, ister deniz tatili yapmak için, isterseniz de iş veya benzeri bir amaçla gitmiş, uğramış olun; balığını ve 36 çeşit malzemeden oluşan meşhur Amasra salatasını yemeden oradan ayrılmayın. Mustafa Amca'nın Yeri - Canlı Balık Restaurant bu konuda en bilinen ve beğenilen işletmedir. Tavsiye olunur.

Amasra Mustafa Amca'nın Yeri Canlı Balık Restaurant
Mustafa Amca'nın Yeri
Amasra Salatası
Amasra Salatası



Amasra Salatası ve Balık:


Amasra'nın köylerinde yetiştirilen salatalık, domates, havuç, kuru ve yeşil soğan, marul, lahana, biber, maydanoz, roka, tere, brokoli, semizotu, dereotu gibi 30'dan fazla sebzenin bir araya getirilmesiyle oluşturulan Amasra salatası; güzel tadının yanı sıra havuç ve turpla oluşturulan ilginç figürlü muhteşem görselliğiyle, unutulmaz bir lezzet deneyimi yaşatmaktadır. Özel sosların kullanıldığı Amasra salatasına lezzeti veren püf noktalarından biri de mevsimine göre kullanılan sebzelerin ölçüsü ve tabağa yerleştirilmesindeki kullanım sırasıdır. Ama bizce asıl sır, ustasının maharetinde saklıdır.

Amasra hakkında onca şey söyleyip muhteşem balıklarından bahsetmezsek haksızlık olurdu. Özellikle de mevsiminde mezgit, barbunya, hamsi, istavrit, palamut, iskorpit, çinekop, lüfer, kalkan.. Anlatılamaz; gidip Amasra salatası eşliğinde yenilir, mest olunur...


Amasra Nerede, Nasıl Gidilir:


Amasra Ulaşım - Bartın İl Haritası
Amasra Harita

Amasra; Ankara'ya 300 km, İstanbul'a 450 km mesafededir. Çevresindeki diğer önemli yerleşimlere uzaklığı; Bartın 17 km, Zonguldak 95 km, Karabük 108 km, Bolu 190 km, Kastamonu 200 km mesafededir. 


Amasra Ulaşım: İster Ankara ister İstanbul üzerinden gelin, öncelikle Bolu'nun Yeniçağa ilçesine gelmeniz gerekir. Burada iki seçenek çıkar karşınıza. Eğer Safranbolu'yu da ziyaret edecekseniz 200 km'lik Karabük yolunu tercih etmeniz gerekir. Bu durumda Karabük şehir merkezini de görme şansınız olacaktır. Alternatif güzergah 150 km'lik Mengen-Devrek-Çaycuma yoludur. Her iki güzergahta da Bartın şehir merkezinden geçecek ve bu ilimizi de görüp gezme şansınız olacaktır.



Amasra Demişken;

  • Amasra'nın tarihte bilinen ilk adı susam diyarı anlamına gelen Sesamos'tur.
  • Amasra'nın, bugünkü ismini, bir süre kendini yöneten Persli prenses Amastris'ten aldığı rivayet edilmektedir.
  • Amasra'nın Osmanlılarca fethi öncesinde şehre tepeden bakan Fatih Sultan Mehmet, hayranlığını şu meşhur cümlesiyle dile getirir: Lala, Çeşm-i Cihan bu mu ola?
  • M.Ö. 1200 yıllarında Fenikelilere kadar uzandığı rivayet edilen ve bir tür oymacılık olan Çekicilik sanatı, halen Amasra'da sürdürülmektedir.
  • Amasra, 1940 yılında Türkiye'nin ilk turizm kasabası unvanını almıştır.
  • 3 Eylül 1968 Salı günü Amasra'da 7 şiddetinde deprem meydana gelmiş ve 26 kişi hayatını kaybetmiştir.
  • 2004 Akademi Türkiye müzik yarışmasının birincilikle tamamlayıp, ardından 100'ün üzerinde konser veren genç müzisyen Barış Akarsu Amasralı'dır. 2007'de henüz 28 yaşında trafik kazasında yaşamını yitirmesi sonrasında Amasra Kültür Parkında heykeli yapılarak, her yıl 29 Haziran - 4 Temmuz arasında Barış Akarsu Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmektedir.

Amasra Çekiciler Çarşısı
Çekiciler Çarşısı
Amasra Barış Akarsu
Barış Akarsu

Amasra yazımızı, mısralardaki Amasra'yla noktalayalım. Şair Behçet Kemal ÇAĞLAR'ın, 30 Temmuz 1960'ta, Amasra'nın 500. Kurtuluş Yılı Şenliklerinde kendisinin okuduğu şiiriyle..

Amastris Masalı
...
Dalgalar bu vuslatı müjdeleyen düğündür
Bu şevk hep sürer gelir; işte o gün bu gündür
Deniz bütün şevkini buraya hasra gelir
Amastris her gece kaybolmuş kasra gelir
Yeryüzünün emsalsiz yeri nerde deseler
İnsa-ı zevk olan akla AMASRA gelir.

Behçet Kemal ÇAĞLAR



Amasra Hava Durumu:


AMASRA AMASRA


Amasra'ya gitmişken:

Amasra Gezilecek Yerler
Amasra Gezilecek Yerler











İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Ayasofya Müzesi - İstanbul
Ayasofya: 1500 Yıllık Mâbed
Kapadokya: Guzel Atlar Ulkesi
Kapadokya: Güzel Atlar Ülkesi

15 Nisan 2017 Cumartesi

Abant Otelleri: Abant Köşk

    Gidelim GörelimBoluAbant OtelleriGöl KenarıAbant Köşk

Abant Köşk Otel
Abant Köşk


Abant Köşk


Abant Köşk otel, Abant Gölü manzaralı 3 otelden bir diğeridir. S sınıfı exclusive butik otel kategorisindeki 12 odalı Abant Köşk otelin, üst düzey toplantılara hizmet verebilen 13 kişilik bir toplantı salonunun yanı sıra Spa Merkezi vardır. 

Taksim Otelcilik'e ait otellerden olan ve 1.841 m² alana kurulu olan Abant Köşk otelin; Standart ve Suit olmak üzere iki tip odası vardır. Odaları tümü göl manzaralı ve balkonludur. Merkezi ısıtma, yangın güvenlik sistemi, uydu yayınlı lcd tv, ücretli mini bar, kablosuz internet, emanet kasası, uluslararası direkt telefon, duş, saç kurutma makinesi ve ücretli 24 saat oda servisi imkanları vardır.

Abant Köşk Otel
Standart Oda
Abant Köşk Otel
Standart Oda

Standart Oda: 11 tanedir. Odaların birinde tek kişilik iki yatak, diğer tüm odalarda çift kişilik büyük yatak vardır. Balkonlu ve göl manzaralıdır.

Abant Köşk Otel
Suit Oda
Abant Köşk Otel
Suit Oda

Suit Oda: 1 tanedir. Dublekstir ve standart odalara göre daha büyüktür. Lcd tv olan geniş bir salonu vardır. Yatak odasında led tv ve çift kişilik büyük yatağı vardır. Banyoda jakuzi mevcuttur. Göl manzarasına hakim odada balkon bulunmaktadır.

Abant Köşk Otel
Köşk Restaurant
Abant Köşk Otel
Köşk Bar

Abant Köşk Otel
Kış Bahçesi
Abant Köşk Otel
Kış Bahçesi

Abant Köşk otelin yeme içme mekanları üç tanedir. Köşk Restaurant, Köşk Bar ve Kış Bahçesi. 08:00-00:00 arası açık olan Köşk Restaurant Türk ve Dünya mutfağından eşsiz lezzetler sunmaktadır. Restaurantla iç içe olan Köşk Bar'da yerli yabancı içeceklerinizi yudumlayarak keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Abant Gölü'nün muhteşem manzarasına hâkim olan Kış Bahçesi, içeceğinizi yudumlarken dostlarınızla sıcak sohbetler gerçekleştirebileceğiniz eşsiz bir mekandır.

Abant Köşk Otel
Köşk Spa Merkezi
Abant Köşk Otel
Köşk Spa Merkezi

Abant Köşk otelin spa merkezinde jakuzi, sauna, masaj, buhar banyosu, Türk Hamamı ve fitness center vardır. Uzak Doğu, İsveç ve diğer masaj kürleri hizmeti sunulan Köşk Spa Merkezine, odalardaki asansörlerden doğrudan inme imkanı vardır.

Abant Köşk Otel
Toplantı Salonu
Abant Köşk Otel
Toplantı Salonu

Abant Köşk otelde üst düzey toplantılara hizmet verebilen 13 kişilik bir toplantı salonu vardır. Kahve molalarında zengin atıştırmalıklar sunulan salonda, eşsiz göl manzarası eşliğinde toplantılar gerçekleştirilebilmektedir.

Abant Köşk Otel
Abant Köşk
Abant Köşk Otel
Abant Köşk


Abant Köşk Fiyatları


Abant balayı otelleri grubuna da dahil edebileceğimiz Abant Köşk otel, exclusive olması nedeniyle göl kenarındaki diğer iki otele göre daha pahalı bir oteldir. Oda kahvaltı olmak üzere, iki yetişkin kalması durumunda kişi başı günlük; Cuma ve Cumartesi 405 TL, diğer günler 340 TL civarından başlamaktadır.

Okulların yarıyıl tatiline denk gelen haftada (18 Ocak 2020 - 01 Şubat 2020) ve ikinci dönem ara tatiline denk gelen haftada (4-11 Nisan 2020) fiyatlar 585 TL'den başlamaktadır.

24 Nisan 2020 tarihinde başlayan Ramazan ayında fiyatların; Cuma ve Cumartesi 385 TL, diğer günler 340 TL civarından başlayacağını da belirtelim.

0-6 yaş 1 çocuğun, iki yetişkin yanında ücretsiz kalabildiğini belirtelim.

Fiyatlar, Ocak 2020 döneminde, tesisin anlaşmalı olduğu tur operatöründen alınmıştır ve fikir vermek amaçlıdır. Erken rezervasyon ya da diğer indirimleri kapsamadığından, nihai fiyat için tesisle ya da tesisin anlaşmalı olduğu tur operatörüyle irtibata geçilmelidir.

Tesis, Abant Tabiat Parkı sınırları içinde yer aldığından milli parka girişte (Ocak 2020 fiyatlarına göre); otomobil ve pickup için 18 TL, minibüs için 54 TL giriş ücreti ödemek gerekmektedir.


Abant Köşk İletişim ve Rezervasyon Bilgileri


Adres: Abant Göl Kenarı Samat Köyü Yeni Mahalle 94/1
Tel: (374) 224 5166
ePosta: abant@taksimotelcilik.com.tr


Bolu Hava Durumu:


BOLU BOLU


Mudurnu Hava Durumu:


MUDURNU MUDURNU


Diğer Göl Kenarı Abant Otelleri:

Abant Palace Otel
Abant Palace
Abant Büyük Otel
Büyük Abant Oteli


Abant Otelleri:

Abant Otelleri - Abant Gölü Manzaralı
Abant Otelleri - Göl Kenarı
Abant Otelleri - Göle Uzak Oteller
Abant Otelleri - Göle Uzak


İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Abant Gölü
Abant Gölü: Dört Mevsim Sükûnet
Piyer Loti Tepesi
Pierre Loti Tepesi: Aziyâde'ye Aşk