16 Mayıs 2017 Salı

Amasra: Çeşm-i Cihan - Dünyanın Gözü

    Gidelim GörelimAmasra


Amasra - Çeşmi Cihan
Amasra


Amasra



Amasra.. Çeşm-i Cihan; dünyanın gözü, göz bebeği.. 3000 yılı aşkın tarihe sahip, Türkiye'nin ilk turizm kasabası. Bir yarımada, iki ada, iki körfez ve yedi tepeden oluşan; Batı Karadeniz'de, Bartın iline bağlı, doğal güzelliğiyle herkesi büyüleyen şirin ilçe..

Amasra
Amasra

120 km² büyüklüğündeki Amasra19 Haziran 1987'de ilçe olmuş ve Zonguldak iline bağlanmıştır. 28.08.1991 tarihinde Bartın il olunca Bartın'a bağlanan Amasra'nın 2017 nüfusu (01.02.2018 tarihinde TÜİK'in açıkladığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre) 14.867' dir.


Amasra Gezilecek Yerler:


Amasra; 30 asırdan daha öncesine dayanan tarihi boyunca, gerek gemilerin sığınabileceği doğal limanı, gerekse de bölgedeki zengin orman ürünlerinin etkisiyle önemli bir ticaret merkezi olmuş; dönem dönem Gaskalar, Hititler, Fenikeliler, İonlar, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Pontus Krallığı, Romalılar, Bizanslılar, Cenovalılar ve Osmanlılara ev sahipliği yapmıştır.

Amasra Kalesi
Amasra Kalesi
Amasra Fatih Camisi
Fatih Camisi

Amasra Bedesten
Bedesten
Amasra Kuskayasi Yol Aniti
Kuşkayası Yol Anıtı

Amasra'da hüküm süren medeniyetlere ait birçok tarihi eser günümüze kadar ulaşmıştır. Amasra'da gezilecek yerler arasında sayabileceğimiz bu eserler; Amasra Kalesi, Fatih Camisi, Bedesten, Kuşkayası Yol Anıtı, Küçük Kilise, Kemere Köprüsü, Direkli Kaya, Kemerdere Köprüsü, Hisarpeçe Su Galerisi ve Osmanlı Hamamı'dır.

Günümüze sadece kalıntıları ulaşanların arasında ise; Kyros Kilisesi, Yeraltı Çarşısı, Antik Yol, Antik Tiyatro, Akrapol, Nekrepol, İnziva Mağarası ve Su Yolu sayılabilir.

Amasra Küçük Kilise - Kültür ve Sanat Evi
Küçük Kilise
(Kültür ve Sanat Evi)
Amasra Kemere Köprüsü - Direkli Kaya
Kemere Köprüsü
Direkli Kaya


Amasra Kemerdere Koprusu
Kemerdere Köprüsü
Amasra Hisarpeçe Su Galerisi
Hisarpeçe Su Galerisi

Amasra'da gezilecek bir diğer yer Gürcüoluk Mağarası'dır. Çeşitli renk ve şekillerde damlataşlardan oluşmuş mağara, Amasra'ya 13, Çakraz'a 6 km mesafededir. Ortada bir salon ve salonun etrafında birbirine geçişi olan 36 odadan oluşan Gürcüoluk Mağarası'nın uzunluğu 160 metre civarındadır.

Amasra Gürcüoluk Mağarası
Gürcüoluk Mağarası
Amasra Osmanlı Hamamı
Osmanlı Hamamı

Amasra MüzesiAmasra ve çevresinde ortaya çıkan Helenistik, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerine ait taşınabilir arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği bir müzedir. Dört teşhir salonundan oluşan Amasra Müzesi, 1884 yılında Denizcilik Okulu olarak yapımına başlanan ancak bitirilemeyen tarihi binada hizmet vermektedir. Amasra'da gezilecek yerler listenizde muhakkak bulunsun.

Amasra Müzesi
Amasra Müzesi
Amasra Müzesi - Amforalar
Amasra Müzesi - Amforalar

Amasra, tarihi mirası ve doğal güzelliklerinin yanı sıra doğa harikası plajlarıyla da oldukça rağbet görmektedir. Amasra Büyük Liman Plajı, Bozköy Plajı, Çakraz Plajı ve Bartın'a daha yakın konumdaki İnkumu Plajı en popüler plajlardır.

Amasra Büyük Liman Plajı
Büyük Liman Plajı
Amasra Bozköyaltı Plajı
Bozköy Plajı

Amasra ve civarına denize girmek için gidecekseniz; kalabalık dönemlerde yoğunluğun yol açacağı çevre kirliliğini, tesislerde yaşanabilecek yer bulamama riskini, olası fiyat artışı ve hizmet kalitesinin düşebileceğini göz ardı etmeyin. Aynı zamanda hava ve rüzgar durumunu muhakkak kontrol edin. Kuzeyli rüzgarlara hele de biraz kuvvetlisine denk gelirseniz, Karadeniz'in hırçınlaşarak dalgalı bir hal aldığına şahit olursunuz ki bu da deniz keyfinizi kaçırabilir.

Amasra Çakraz Plajı
Çakraz Plajı
Bartın İnkumu Plajı
İnkumu Plajı

Eğer denize girmek için gitmemişseniz, herhangi bir mevsimde, hırçın Karadeniz'in azgın dalgalarını dinlerken yudumlayacağınız sıcak bir çay, sayfalarında kaybolacağınız bir roman eşliğinde Amasra, sizi fazlasıyla mutlu edebilir.

Amasra'ya ister doğal güzelliklerini ve tarihi dokusunu görmek için, ister deniz tatili yapmak için, isterseniz de iş veya benzeri bir amaçla gitmiş, uğramış olun; balığını ve 36 çeşit malzemeden oluşan meşhur Amasra salatasını yemeden oradan ayrılmayın. Mustafa Amca'nın Yeri - Canlı Balık Restaurant bu konuda en bilinen ve beğenilen işletmedir. Tavsiye olunur.

Amasra Mustafa Amca'nın Yeri Canlı Balık Restaurant
Mustafa Amca'nın Yeri
Amasra Salatası
Amasra Salatası



Amasra Salatası ve Balık:


Amasra'nın köylerinde yetiştirilen salatalık, domates, havuç, kuru ve yeşil soğan, marul, lahana, biber, maydanoz, roka, tere, brokoli, semizotu, dereotu gibi 30'dan fazla sebzenin bir araya getirilmesiyle oluşturulan Amasra salatası; güzel tadının yanı sıra havuç ve turpla oluşturulan ilginç figürlü muhteşem görselliğiyle, unutulmaz bir lezzet deneyimi yaşatmaktadır. Özel sosların kullanıldığı Amasra salatasına lezzeti veren püf noktalarından biri de mevsimine göre kullanılan sebzelerin ölçüsü ve tabağa yerleştirilmesindeki kullanım sırasıdır. Ama bizce asıl sır, ustasının maharetinde saklıdır.

Amasra hakkında onca şey söyleyip muhteşem balıklarından bahsetmezsek haksızlık olurdu. Özellikle de mevsiminde mezgit, barbunya, hamsi, istavrit, palamut, iskorpit, çinekop, lüfer, kalkan.. Anlatılamaz; gidip Amasra salatası eşliğinde yenilir, mest olunur...


Amasra Nerede, Nasıl Gidilir:


Amasra Ulaşım - Bartın İl Haritası
Amasra Harita

Amasra; Ankara'ya 300 km, İstanbul'a 450 km mesafededir. Çevresindeki diğer önemli yerleşimlere uzaklığı; Bartın 17 km, Zonguldak 95 km, Karabük 108 km, Bolu 190 km, Kastamonu 200 km mesafededir. 


Amasra Ulaşım: İster Ankara ister İstanbul üzerinden gelin, öncelikle Bolu'nun Yeniçağa ilçesine gelmeniz gerekir. Burada iki seçenek çıkar karşınıza. Eğer Safranbolu'yu da ziyaret edecekseniz 200 km'lik Karabük yolunu tercih etmeniz gerekir. Bu durumda Karabük şehir merkezini de görme şansınız olacaktır. Alternatif güzergah 150 km'lik Mengen-Devrek-Çaycuma yoludur. Her iki güzergahta da Bartın şehir merkezinden geçecek ve bu ilimizi de görüp gezme şansınız olacaktır.



Amasra Demişken;

  • Amasra'nın tarihte bilinen ilk adı susam diyarı anlamına gelen Sesamos'tur.
  • Amasra'nın, bugünkü ismini, bir süre kendini yöneten Persli prenses Amastris'ten aldığı rivayet edilmektedir.
  • Amasra'nın Osmanlılarca fethi öncesinde şehre tepeden bakan Fatih Sultan Mehmet, hayranlığını şu meşhur cümlesiyle dile getirir: Lala, Çeşm-i Cihan bu mu ola?
  • M.Ö. 1200 yıllarında Fenikelilere kadar uzandığı rivayet edilen ve bir tür oymacılık olan Çekicilik sanatı, halen Amasra'da sürdürülmektedir.
  • Amasra, 1940 yılında Türkiye'nin ilk turizm kasabası unvanını almıştır.
  • 3 Eylül 1968 Salı günü Amasra'da 7 şiddetinde deprem meydana gelmiş ve 26 kişi hayatını kaybetmiştir.
  • 2004 Akademi Türkiye müzik yarışmasının birincilikle tamamlayıp, ardından 100'ün üzerinde konser veren genç müzisyen Barış Akarsu Amasralı'dır. 2007'de henüz 28 yaşında trafik kazasında yaşamını yitirmesi sonrasında Amasra Kültür Parkında heykeli yapılarak, her yıl 29 Haziran - 4 Temmuz arasında Barış Akarsu Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmektedir.

Amasra Çekiciler Çarşısı
Çekiciler Çarşısı
Amasra Barış Akarsu
Barış Akarsu

Amasra yazımızı, mısralardaki Amasra'yla noktalayalım. Şair Behçet Kemal ÇAĞLAR'ın, 30 Temmuz 1960'ta, Amasra'nın 500. Kurtuluş Yılı Şenliklerinde kendisinin okuduğu şiiriyle..

Amastris Masalı
...
Dalgalar bu vuslatı müjdeleyen düğündür
Bu şevk hep sürer gelir; işte o gün bu gündür
Deniz bütün şevkini buraya hasra gelir
Amastris her gece kaybolmuş kasra gelir
Yeryüzünün emsalsiz yeri nerde deseler
İnsa-ı zevk olan akla AMASRA gelir.

Behçet Kemal ÇAĞLAR



Amasra Hava Durumu:


AMASRA AMASRA


Amasra'ya gitmişken:

Amasra Gezilecek Yerler
Amasra Gezilecek Yerler











İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Ayasofya Müzesi - İstanbul
Ayasofya: 1500 Yıllık Mâbed
Kapadokya: Guzel Atlar Ulkesi
Kapadokya: Güzel Atlar Ülkesi

12 yorum:

  1. Seyrine doyulmayan kartpostal gibi bir belde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Amasra'nın tam olarak karşılığı bu: Kartpostal Bir Belde. Özellikle hiç gitmemiş olanlara, bu güzellikleri gidip yerinde görmelerini tavsiye ederim.

      Sil
  2. Yıllar önce gitmiştik yazdıklarınızı okuyunca bu güzellikleri ne kadar çok özlediğimi farkettim.Çok teşekkür ederim,emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. En kısa sürede yeniden gidip, daha da güzelleşen Amasra'yı tekrar görebilmenizi dilerim.

      Sil
  3. Verdiğiniz bilgiler ayrıntılı ve doyurucu.Mesela yarımada,adalar,körfezler bakınca gördüğümüz,bilinen şeyler ama yedi tepeyi ve daha birçok bilgiyi çoğu kişi benim gibi sizi okuyunca öğrenmiştir.Teşekkür eder,çalışmalarınızın devamını bekleriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. En kısa sürede yeni yerleri paylaşmaya devam edeceğim.

      Sil
  4. Amasra salatası.Harika bir görsel şölen,süpperr bir lezzet.Herkese tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhteşem bir tat. Yanında, yakın dostu balığı da unutmamalı.

      Sil
  5. On beş yıl kadar önceydi Bolu'da bir balık lokantasında alabalığın yanında gelen salata çok dikkatimizi çekti.İçinde o kadar çok çeşitli malzeme vardı ki saymaya çalıştık başaramadık,onca çeşidi hiç bir karmaşa oluşturmadan sanki bir tablo gibi yerleştirmişlerdi.Yediğimizde bütün malzemelerin taze ve çok lezzetli olduğunu gördük.Garsona sorduğumuzda Amasra salatası olduğunu öğrendik. Hani hep denir ya cağ kebabı Erzurum'da,künefeyi Hatay'da,kuymağı ve Karadeniz peynirli pidesini Trabzon'da yemeli.Demek ki Amasra salatasını da Amasra'da yesek kimbilir nasıl bir lezzetle karşılaşırız.

    YanıtlaSil
  6. Kesinlikle. Güzellikleri gidip görmek, lezzetleri yerinde tatmak bambaşka bir duygu. Madem Bolu'dasınız, Amasra bir koşu mesafede sayılır. İlk fırsatta gitmenizi tavsiye ederim. Amasra'yı ve Amasra Salatası'nı sizden de dinlemek isteriz.

    YanıtlaSil
  7. İnsanları cezbeden,
    Görenleri mesteden,
    Şairleri coşturan
    Güzel belde Amasra.

    YanıtlaSil
  8. Amasra... Güzel ötesi...

    YanıtlaSil