Türk ve İslam Eserleri Müzesi |
Türk ve İslam Eserleri Müzesi
Türk ve İslam sanat eserlerinin birlikte sergilendiği, ülkemizdeki ilk müze olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu' nun açılan son müzesidir.
Sultanahmet Meydanı'nın batısındaki İbrahim Paşa Sarayı'nda yer alan müzenin bir diğer önemli özelliği, 1700 civarındaki sayısıyla dünyanın en iyi halı koleksiyonuna sahip olması ve uzun yıllar yabancı yayınlarda bir Halı Müzesi olarak tanımlanmasıdır.
Türk ve İslâm Eserleri Müzesi'nde Sergilenen Eserler
Halılar: En kıymetli parçalar, 1906'da Konya Alâeddin Camii'nde bulunan, 13. yüzyıla ait Selçuklu halılarıdır.
El Yazmaları: İslâm yazı sanatının en önemli hattatlarının eserlerinin bulunduğu el yazmalarıdır.
Arkeolojik Kazılardan Gelen Eserler: Abbasi ve Emevi devletlerinin en önemli şehirlerinden olan Sâmerrâ ve Rakka'da yapılan arkeolojik kazılarda bulunan eserlerdir.
Maden, Ahşap ve Taş Eserler, Alçı Kabartmalar: Selçuklu, İlhanlı, Timurlu, Osmanlı ve Safevî gibi Türk İslam Devletleri dönemlerine ait maden, ahşap ve taş eserler ile günümüze ulaşamamış saray benzeri yapılara ait alçı kabartmalardır.
Tekke, Zâviye ve Türbelerden Gelen Eserler: Tekke ve zaviyelerin 1926'da kapatılması sonrasında buralardan ve türbelerden getirilen; Osmanlı padişahları ve yakınlarına ait şahsi eşyalar, padişahın kaftanı, kemeri, kavuğuna taktığı değerli taşlı sorguçları, türbelerin kandil, şamdan ve halı gibi eşyalarıdır.
Etnografya Bölümü: Türk halk yaşantısından kesitler sunan halı ve kilim tezgâhları, dokuma ve yün boyama teknikleri, değişik bölgelerden derlenmiş malzemelerdir.
Mukaddes Emanetler Bölümü: Hz.Muhammet'e (sav) ait olduğu inanılan ayak izinin olduğu Kadem-i Saadet ismi verilen taş, altın kapaklı sakal-ı şerif mahfazası, Hz. Osman'a ve Hz. Ali'ye ait olduğu rivayet edilen Kur'an-ı Kerim, ilk Türkçe Kur'an-ı Kerim meali gibi eserlerin sergilendiği bölümdür.
Türk ve İslâm Eserleri Müzesi Tarihçesi
Evkaf Nâzırı (Vakıflar Bakanı) Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi'nin kurduğu müze ilk olarak 1914 yılında, İslâm Vakıfları Müzesi (Evkaf-ı İslâmiye Müzesi) adıyla Süleymaniye Camii Külliyesi'ndeki imaret binasında ziyarete açılmış, 1983 yılında ise İbrahim Paşa Sarayı'na taşınmıştır. 2012'de kapsamlı bir restorasyona giren Türk ve İslam Eserleri Müzesi ilk açıldığından 100 yıl sonra 2014 yılında yeniden ziyarete açılmıştır.
Müzenin konumlandığı İbrahim Paşa Sarayı; Kanuni Sultan Süleyman tarafından tamir ettirilerek damadı ve veziri Pargalı İbrahim Paşa'ya armağan edilmiştir. Saray, padişah sarayları haricinde günümüze ulaşabilen en erken tarihli saray yapılarından biri olma özelliğine sahiptir.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi - İbrahim Paşa Sarayı |
Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde ziyaret edilebilen bölümler;
- Müze Kurucuları Bölümü
- Rakka ve Samarra Bölümleri
- Dört Halife ve Emeviler Dönemi
- Abbasiler Dönemi
- Şam Evrakları
- Artuklular Dönemi
- Eyyubiler Dönemi
- Büyük Selçuklular Dönemi
- Memluk Dönemi
- İlhanlı Dönemi
- Timurlu Dönemi
- Safeviler Dönemi
- Kaçar Dönemi
- Kutsal Emanetler Bölümü
- Beylikler ve Erken Osmanlı Dönemi
- Anadolu Selçuklular Dönemi
- Osmanlı Dönemi
- Divanhane
- Şahniş
- Çınar Ağacı
- Hipodrom Kalıntıları Salonu
- Etnografya
Türk ve İslam Eserleri Müzesi Giriş Ücreti
Türk ve İslam Eserleri Müzesi giriş ücreti 2023 Mayıs döneminde 200 TL' dir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan 18 yaş ve altındaki herkes müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir. Dolayısıyla 19 yaşından küçük olmak kaydıyla Türk ve İslam Eserleri Müzesi öğrenciler için ücretsizdir.
Müze Kart geçerlidir. KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için geçerli olan ve satın alındıktan itibaren bir yıl boyunca geçerli olan Müze Kart 2023 Mayıs fiyatı 60 TL'dir. Müze kart alarak hem Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ni hem de TC Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne bağlı 350'den fazla müze ve örenyerini bir yıl boyunca sınırsız ziyaret edebilirsiniz.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi - Şahniş |
Türk ve İslam Eserleri Müzesi giriş ücreti alınmayan kişiler:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan 18 yaş ve altındaki herkes ile bu yaş grubundaki öğrenci gruplarına refakat eden öğretmenler,
- 65 yaş ve üstü Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları,
- Gaziler ve refakatindeki anne, baba, eş ve çocukları,
- Şehit yakını kimlik kartı sahipleri,
- Engelliler ve beraberindeki bir refakatçisi,
- Er ve erbaşlar,
- ICOM ve ICOMOS ile UNESCO kartı sahipleri,
- Yerli ve yabancı basın kimlik kartı sahipleri,
- 12 yaş ve altındaki yabancı uyruklu çocuklar,
- Hayat Boyu Öğrenme Programı çerçevesinde Comenius Okul Ortaklıkları ile Erasmus Öğrenci Değişim Programı kapsamındaki gruplar ile bu gruplara refakat eden öğretmenler,
- Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM (Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele) Daire Başkanlığı personeli,
Türk ve İslam Eserleri Müzesi |
Türk ve İslam Eserleri Müzesi Ziyaret Saatleri
Türk ve İslam Eserleri Müzesi ziyaret saatleri 09:00 - 20:00 arasındadır. Gişeler 19:30'da kapanmaktadır.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi |
Türk ve İslam Eserleri Müzesi Adres
Tel: (212) 518 1805 - (212) 518 1806
Faks: (212) 518 1807
ePosta: tiem@tiem.gov.tr
İstanbul Hava Durumu
İlginizi çekebilecek diğer yazılar