19 Mart 2017 Pazar

Abant Gölü: Dört Mevsim Sükûnet

    Gidelim GörelimBoluAbant Gölü

Dört mevsimi ayrı güzeldir Abant Gölü’nün. Hangisi diye sorsanız, sanırım beyaz elbisesini giydiği, zaman zaman buz tuttuğu mevsimi seçerdim. Sırtına karları yüklenmiş mis kokulu çamların arasında, sadece kardaki ayak seslerinizi duyabileceğiniz bir yürüyüş.. Huzur ve dinginlik.. Burası Abant Gölü’dür.

Abant Gölü Kış
Abant Gölü

Ya da kuşların, çiçek böcek topyekûn doğanın uyandığı, çılgınlar gibi koşuşturduğu ılık bir bahar sabahı, kocaman yeşil yaprağının arasından minik beyaz çiçeğini size sunan nilüferlere gülümserken, kuş seslerinden ayak seslerinizi belli belirsiz duyabileceğiniz bir yürüyüş.. Yine huzur, yine dinginlik.. Burası da Abant Gölü’dür...

Abant Gölü - Beyaz Nilüfer
Abant Gölü - Beyaz Nilüfer

Bolu’ya 34 km mesafedeki Abant Gölü, İstanbul ile Ankara’nın neredeyse tam ortasında yer alır. Ankara'ya 225 km, İstanbul'a 260 km mesafededir. Abant Dağları üzerinde 1328 m yükseklikteki Abant Gölü bir krater ve birikinti gölüdür. Alanı 1,25 km², çevresi 7 km'dir. Gölün kenar kısımlarında su bitkileri ve nilüferler bolcadır. En derin yeri 15 m olan Abant Gölü, 1988 yılında koruma altına alınan 12 km²'lik Abant Tabiat Parkı'nın içinde yer almaktadır.

Abant Gölü
Abant Gölü

İstanbul, Ankara ya da çevre illerden günü birlik ya da konaklama amacıyla gidip görülebilecek yerlerden olan Abant Gölü'nün çevresinde ciğerlerinize bol oksijeni çekip, yürüyerek keyifli bir Abant turu yapabilirsiniz. Bu esnada yamaçlarda, buraya özgü Abant Çiğdemi'ne rastlayabilirsiniz.

Abant Çiğdemi - Crocus Abantensis
Abant Çiğdemi (Crocus Abantensis)

Bisiklet ve faytonla gezintiye çıkabilir, at binebilirsiniz. Piknik, mangal için erkenden gelip güzel bir yer kapmanız gerekir. Meraklıysanız, yılın belirli zamanlarında ücretini ödeyip, yine buraya özgü Abant Alabalığı'nı avlamayı deneyebilirsiniz.

Abant Alabalığı (Salmo Turutta Abanticus)

Kamp severler için, Abant Gölü'nün doğusunda Samat Yaylası yakınında 330 çadır kapasiteli; içerisinde yemekhane, bulaşıkhane, çamaşırhane, banyo ve tuvaleti olan çadırlı kamp alanı olduğunu hatırlatalım.

Abant Gölü giriş ücreti 2020 Ocak itibariyle; yaya normal 6 TL, indirimli 3 TL; bisiklet, mobilyet 6 TL; motorsiklet, atv 9 TL; otomobil, kamyonet, pickup 18 TL; minibüs 54 TL; midibüs 90 TL; otobüs 162 TL olarak belirlenmiştir.

Abant Gölü konaklama ücretleri 2020 Ocak itibariyle günlük olmak üzere; 4 kişilik çadır yeri 34 TL, Karavan/Moto-Karavan yeri 40 TL'dir. 

Abant Gölü'nün hemen girişinde bulunan Abant Doğal Yaşam Müzesi'ni ziyaret etmek Abant'ta gezilecek yerler arasında en önemli olanlardan. İhmal etmeyin derim.

Yine girişteki, bölgede doğal olarak üretilen gıdaların ve hediyelik eşyaların satıldığı satış reyonlarından dilerseniz alışveriş de yapabilirsiniz.

Orman varlığı bakımından yurdumuzun en zengin illerinden olan Bolu, İstanbul-Ankara kara yolu güzergahındaki konumu ve çevresindeki sayısız doğal güzellikleriyle her geçen gün daha çok rağbet görmektedir. Yedigöller ve Gölcük’le birlikte Abant Gölü, Bolu’nun doğal güzelliklerinin en bilinenleridir. Ulaşım kolaylığı nedeniyle Abant Gölü, günü birlik ya da konaklama amacıyla gelenlerin yanı sıra, bu civardan geçerken gelmişken bir Abant turu yapalım diyenlerin de sıklıkla uğradığı bir yer olmuştur.

Abant Gölü Ulaşım: Abant Gölü yol tarifi açısından oldukça kolay bir noktadadır. İstanbul-Ankara D100 kara yolunun Abant Kavşağı olarak da bilinen Ömerler Köyü sapağına 22 km mesafededir. İstanbul'dan gidiyor ve benim gibi Bolu Dağı'nının virajlı yollarını seviyorsanız, dağa tırmanın. Zirveyi geçtikten sonra inişin bitimindeki kavşaktan sağa, Ömerler Köyü tarafına ayrılmanız ve Abant Gölü'ne ulaşmak için 22 km daha gitmeniz gerekir. Bolu Dağı Tünelini kullanacaksanız veya Ankara tarafından TEM'den geliyorsanız, Abant çıkışından çıktığınızda, yine aynı kavşağa ulaşıp, bu sefer düz karşıya gitmeniz gerekir. Ankara tarafından D100'den geliyorsanız da Bolu şehir geçişi sonrasında, yine bu kavşağa gelip, sola ayrılmanız gerekir.

Abant Gölü Ulaşım
Abant Gölü Ulaşım

Abant Gölü yoluna girdiniz. Yol üstündeki sucuk ekmek satan yerler göreceksiniz. Mutlaka birine uğrayıp, tadına bakmanızı öneririm.

Abant turu yapmışken birkaç gün konaklarım diyenler için Abant otelleri hakkında ön bilgi verelim.

Abant otelleri, göle olan uzaklığı dikkate alındığında iki gruba ayrılabilir: Hemen göle sıfır konumdaki göl manzaralı oteller ve mesafesi 10-20 km arasında değişen otel, bungalov tarzı ev, pansiyon gibi tesisler.

Abant Gölü'ne sıfır Abant otelleri 3 tanedir: Abant Palace ve Büyük Abant Oteli 5 yıldızlı otellerdir. Abant Köşk otel ise, exclusive kategorisinde butik bir oteldir. Göl kenarındaki bu üç otelin de Abant manzarası doyumsuzdur.

Abant Gölü manzaralı bu otellerin dışında, göle daha uzak mesafedeki diğer Abant otelleri arasında; Bolu Abant Dağ Evleri olarak da bilinen Abant Dere Otel (10 km), Abant Doğa Köşkü Otel (10 km), Abant Manzara Otel (10 km), Abant Kartal Yuvası Otel (12 km), Abant Bahçeli Köşk Otel (13 km), Abant Aden Boutique Hotel & Spa (13 km), Abant Lotus Otel (16 km), Abant Yeşil Ev Masal Evleri (19 km) ve Vonresort Abant (19 km) sayılabilir. Bu tesislerin tamamı Bolu istikametinden Abant Gölü'ne giden Abant Yolu üzerinde yer almaktadır.

Dilerseniz; Abant otelleri, fiyatlar, sunulan imkanlar ve ulaşım hakkında biraz daha detaylı bilgi ve görselleri içeren sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Abant' ta görüşmek üzere...



Bolu Hava Durumu:


BOLU BOLU


Mudurnu Hava Durumu:


MUDURNU MUDURNU


Abant Otelleri:

Abant Otelleri - Abant Gölü Manzaralı
Abant Otelleri - Göl Kenarı
Abant Otelleri - Göle Uzak Oteller
Abant Otelleri - Göle Uzak


İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Kapadokya: Güzel Atlar Ülkesi
Kapadokya: Güzel Atlar Ülkesi
Kiz Kulesi
Kız Kulesi: Mahzun Prenses

3 yorum:

  1. Öyle güzel anlatmışsınız ki, daha birkaç hafta önce gittiğim halde yazdıklarınızı okuyunca bulduğum ilk fırsatta hemen gidesim geldi. Bu arada, Bolu'da yaşayan biri olarak gölün donmuş halini kaçıranlara ilkbahardaki güzelliklerini kaçırmamalarını tavsiye ederim. Abant'a gelenler yeni açılan Tabiat Müzesi'ni de gezmeyi ihmal etmesinler.

    YanıtlaSil
  2. Abant!...Zümrüt ormanların ortasında masmavi dinginlik.Herkes görmeli.

    YanıtlaSil
  3. Abant Gölü dört mevsim harika!

    YanıtlaSil